Mobilya sektörünün en önemli hammaddesi olan MDF sağlamlığı, kalitesi ile çok tercih edilen bir ağaç ürünüdür. Uzun yıllar kullanım imkanı sağlayan sağlamlığı nedeniyle mobilya sektöründe tüm mobilyaların üretiminde kullanılan bir malzemedir. Kolay bulunması, tamiratının mümkün olması ve bütçe açısından çok ekonomik olması nedeniyle sık tercih edilmektedir.
Orta yoğunlukta bir levha olarak görülen MDF özellikle ahşap ürünler üretimi için en çok kullanılan bir üründür. Özellikle ahşap projelerinizi başarıya ulaştırmada çok yönlü beceriye sahip olan özelliklere sahiptir. Mobilya üretiminde daha çok masif ahşap yerine kullanılmaktadır. Sebebi ise çocuk ucuz olmasıdır. Bu sayede çok daha kolay bulunabilir. MDF mobilya üretimi, iç dekor tasarımları, inşaat projeleri gibi bir çok alanda kullanılması ile fayda sağlamaktadır. MDF masif ahşap levhalara oranla çok daha büyük avantajları bulunmaktadır. Bu avantajlar;
- Ağaçtan ve diğer hammaddelerden ucuzdur.
- Yüzeyi pürüzsüzdür. Boyama imkanı sağlar.
- MDF’nin kıymığı, boşluğu olmaz. Pürüzsüzdür.
- Dekor oluşturmada yönlendirici özelliklere sahiptir.
MDF nedir?
MDF tam formu Orta Yoğunlukta Lif Levhadır. Sert veya yumuşak ağaç artıklarının ağaç liflerine dönüştürülmesi, mum ve reçine bağlayıcı ile birleştirilmesi ve yüksek sıcaklık ve basınç uygulanarak paneller haline getirilmesiyle yapılan mühendislik harikası bir ahşap üründür. Sağlam, dayanıklı ve birlikte çalışması kolay sağlam paneller sayesinde işlemesi pratik olur. Bu paneller, alanınız için istediğiniz herhangi bir görünümü oluşturmak için boyanabilmektedir. Hatta üzeri kaplama yapılabilmektedir. Ayrıca düşük genleşme ve büzülme oranlarına sahiptir. Bu nedenle diğer malzemeler gibi zamanla çatlamaz yapmaz ve bükülmez.
MDF’nin Özellikleri
Mobilya üreticileri ve inşaatçılar, dayanıklı, hafif ve boyanabilir olduğu için MDF levhaları kullanmayı tercih etmektedir. Ayrıca, kesim sırasında hassasiyet için tekdüze bir kalınlığa sahiptir. MDF ahşap panellerin bir testere veya freze ile kesilmesi de kolaydır. Onu bir sonraki projeleriniz ve mobilyalarınız için en iyisi yapan bazı şaşırtıcı özelliklere sahiptir. Böylelikle mobilya üretiminde MDF’nin özellikleri şu şekilde listelenebilir.
- Güçlü ve dayanıklıdır.
- Neme karşı direnci yüksektir.
- Isıya karşı dayanıklı bir üründür.
- Delinmeye ve yıpranmaya karşı direnci yüksek olmaktadır.
- Pürüzsüz yüzeyi sayesinde kolay işlenir.
MDF’nin Kullanım Alanları
MDF özellikle mobilya üretiminde kullanılmaktadır. Bunun yanında Mutfak dolapları, pervazlar, doğrama işleri, kapı parçaları ve laminat parke imalatında yaygın olarak kullanılmaktadır. Orta Yoğunlukta Sunta olarak ele alınan MDF panellerin çeşitli fiziksel özellik ve ölçülerde üretilmektedir. Bu sayede MDF’ye özgü özellikler ve yoğunlukta son ürünün tasarlanmasına olanak sağlamaktadır.
MDF, hassas yönlendirme, işleme ve son işleme sağlamak için titizlikle tasarlanmış bir hammaddedir. Ürün talaşsız kenarlara sahiptir. Bu sayede kolayca oyulup kalıplanabilir. Bu çok yönlülük, MDF’yi benzersiz şekiller veya karmaşık tasarımlar gerektiren özel mobilya üretimi için ideal hale getirir.
MDF, zorlu ortamlarda bile güç ve dayanıklılık sağlayan üstün teknik özelliklere sahiptir. Bu, özellikleri ile tekdüzelik, yüksek yoğunluk, pürüzsüzlük, yönlendirme sınıfı kalitesi ve zorlu çevre ve haşere koşullarına karşı direnç sağlamaktadır. Ultra pürüzsüz yüzeyleri nedeniyle boyama, cilalama ve yüksek parlaklık sağlamak için idealdir. Ayrıca laminatlar ve kaplamalar için mükemmel alt tabakalardır. Çeşitli MDF laminatları ile desteklenen levhalar, çeşitli renk ve tasarım seçenekleri sunarak tüketicilerin de yaratıcılıklarını özgürce ifade etmelerine olanak tanır.
MDF’in avantajı olduğu kadar dezavantajları da bulunmaktadır. Ancak avantajlarının daha çok olması nedeniyle özellikle mobilya sektöründe dolap yapımında kullanılırken, koltuk ve kanepe gibi mobilyalarında iskeletlerinde tercih edilmektedir. En çok sunta gibi su gibi sıvıları emer. Bu yüzden MDF’nin kenarlarının iyi kapatılması gerekir. Çok ince MDF levhalarda vida tutmayabilir. Çok yoğun bir katmanı bulunur. Bu sebeple çok ağırdır. Ağırlığı nedeniyle çalışmak zor olabilir.
Kontraplak Kullanımı
MDF ile birlikte kontraplak kullanılmaktadır. Kontraplak Ahşap kaplama tabakalarının tek bir katı parça halinde birbirine bastırılması ve bağlanmasıyla yapılan, mühendislik ürünü bir ahşap üründür. MDF gibi kontrplak da sadece farklı kalınlıklarda değil, aynı zamanda farklı sınıflarda üretilir. Böylece projeniz için doğru olanı seçebilirsiniz.
MDF’den farklı olarak, tutarlı ahşap damarları vardır. Genellikle budak delikleri ve diğer önemli kusurlar yoktur. Ayrıca çeşitli ağaç türlerinde kaplamalı kontrplaklar bulabilir. Böylece projeniz için tam olarak istediğiniz görünümü elde edebilirsiniz.