İnsanların yaşamında her ana sıcak dokunuşlar yapan mobilya mekânsal olarak yaşadığımız alanlarda yaşamı kolaylaştıran başlıca ürünlerdir. Öyle ki aletlerden, eşyalardan itibaren oturduğumuz, yemek yediğimiz, yattığımız döşemelere kadar taşınabilir tüm eşyalara mobilya, diğer deyişle möble denilmektedir.
İnsanların gündelik hayatına eşlik eden eşyalar mobilya olarak tanımlanmaktadır. Oturma alanları, yatılan yerler, seyahat edilen yerler, dinlenme ve çalışma alanları ve yemek yeme yerleri tamamen mobilyalar ile kaplıdır. Birçok alanda kendisine yer edinen mobilyalar aynı zamanda taşınabilir özelliği ile insanoğluna hizmet eder. İnsanların ihtiyacına göre şekillenen mobilyalar aynı zamanda farklı özellikler ile ön plana çıkmaktadır.
Mobilya’nın kelime olarak tabanı Fransızca ile fourniture’den türemektedir. Bu aşamada dünya ülkeleri ile Almanca Möbel, Fransızca Meuble, İspanyolca Mueble, İtalyanca Mobil ve Latince ile Mobilis sıfatlarından türetilmiştir.
Mobilya hayatımıza bir yatak odası, yemek odası, mutfak, oturma odası gibi eşyalar ile dokunuşlar yapmaktadır. Bu anlamda konfor ve kişiye hitap eden mobilyalar özellikle tercih meselesidir. Yaşam alanlarımızı kolaylaştıracak başlıca mobilya seçenekleri sizindukkan.com ile çok geniş bir ürün yelpazesi ile evlerimize gelir. Uzun yıllar kullanım sağlayacağınız kaliteli ve uygun fiyatlı mobilyalar özellikle aradığınız başlıca unsurlar olur.
Mobilya Yapımında Malzemeler
Genellikle ahşap, metal, plastik, mermer, cam, kumaş veya ilgili malzemelerden yapılmış ve çeşitli farklı amaçlara sahip olan mobilya yaşam alanlarının vazgeçilemez parçasıdır. Mobilyalar, basit çam ağacından veya sırtı dik kır sandalyesinden en ayrıntılı işçiliği çalışma dolabına veya yaldızlı konsol masasına kadar geniş bir yelpazeye sahiptir . Mobilyaların işlevsel ve dekoratif yönleri tarih boyunca ekonomi ve modaya göre az çok vurgulanmıştır. Sandalyeler her zaman oturmak içindir. Ancak bazıları diğerlerinden daha rahat veya çok süslüdür. Aksesuar mobilyalar, saatler, aynalar, duvar halıları, şömineler, paneller gibi daha küçük yardımcı öğelerdir. Bu yardımcı öğeler ise bir iç düzeni tamamlayan diğer öğeler.
Mobilyanın geçmişi M.Ö. 1500’lü yıllara kadar uzanmaktadır. Öyle ki bu dönem Mısır katlanır taburesi günümüzün modern tabureleri ile aynı işlevselliğe sahiptir. Ancak 20. yüzyılın ortalarından itibaren, plastik gibi tamamen yeni sentetik malzemeler ve döküm gibi tamamen yeni imalat teknikleri ile mobilya konseptinde radikal bir revizyonun işaretleri görülmüştür.
Ahşap Mobilya Yapımında Sık Kullanılan Bir Malzemedir
Ahşap, mobilya yapımında en sık kullanılan malzemedir. Mobilya yapımında kullanılabilecek yüzden fazla çeşidi olmasına rağmen, bazı ahşapların diğerlerinden üstün kılan doğal özellikleri vardır.
Nispeten ucuz bir malzeme olan ahşap, çeşitli işlemlere uygundur. Örneğin boyanabilir, yaldızlanabilir ve yapıştırılabilir. Elle veya elektrikle çalışan kesici ve delici aletlerle şekillendirilebilir. Isıtıldığında, belirli bir dereceye kadar önceden belirlenmiş bir şekle bükülebilir ve ardından şeklini koruyabilir. Ahşabın dokusu, önceden hesaplanmış birleştirmeler yoluyla desenlerin oluşturulabildiği doğal bir dekoratif yüzey sağlayan değişken karakterli bir yapı oluşturur. Renkler beyaz, sarı, yeşil, kırmızı, kahverengi, griden siyaha kadar sayısız ara tonla değişir.
Son 200 yılda zanaatkârlık ve mekanik tekniklerdeki gelişmeler, mobilya üretimini hem daha ucuz hem de daha hızlı hale getirdi. Ahşabı temel alarak parçalama, ısıtma ve yapıştırma gibi teknikler uygulayarak yeni malzemeler geliştirmek mümkün olmuştur. Marangozlar ve mobilya fabrikaları giderek artan bir oranda yarı mamul ahşap kullanmaktadır. Kullanılan başlıca malzemeler ise kaplama karkas ahşap, kontrplak, lamine levha ve sunta olmaktadır.
Kaplama, pürüzsüz ve çekici bir yüzey oluşturmak için kalitesiz ahşaba yapıştırılmış, özellikle ince ahşaptan yapılmış çok ince bir tabakadır. Böylelikle bütçe açısından uygun olmaktadır. Masif ahşap kullanarak böyle bir yüzey elde etmek, kısmen masrafından, kısmen kırılganlığından ve kısmen de kereste masif tahtalar halinde kesildiğinde damarın asla en iyi avantajı olarak gösterilememesi nedeniyle pek mümkün olmayacaktır.
Ahşap Kaplama Tekniği
Kaplama, karkas ahşaba katı bir yüzey veya birbirine yapıştırılmış birkaç katmandan oluşan bir yüzey şeklinde yapılmaktadır. Eski mobilyalar neredeyse her zaman kayın, meşe gibi kaplamadan daha düşük kalitede masif ahşap üzerine kaplanmıştır. 20. yüzyılda genellikle çeşitli kalınlıklarda makine yapımı lamine levha kullanılmıştır. Hazır lamine levhanın avantajı çekmemesidir. Lamine levhanın karakteristik özelliği, her iki taraftaki kaplamanın, kenarlarından birbirine yapıştırılmış dar ahşap şeritlerden oluşan bir ahşap levhayı çevrelemesidir. Bu nedenle pano, masa üstleri veya kapılar için uygun olacak kadar kalındır.